DIYHet leggen van plinten in de woning

Redactie2 jaar geleden3 min

Eén van de moeilijkste klussen als het gaat om het inrichten van een woning is het leggen van de plinten. Daarbij is alle hulp natuurlijk welkom. Denk bijvoorbeeld aan een aantal tips die hierbij sterk van pas kunnen komen. Wanneer je immers weet waar je op moet letten, dan wordt de kans dat je in bepaalde valkuilen trapt een flink stuk kleiner. Deze tips kunnen je dus in ieder geval goed van pas komen. Zo leer ook jij hoe je de plinten strak moet leggen zonder dat het je enige moeite hoeft te kosten.

De juiste plint
Het leggen van plinten begint bij het bepalen wat de juiste plint is. Dat doe je door eerst eens een aantal samples in huis te halen. Dit kan vaak heel gemakkelijk worden verzorgd bij een bouwmarkt. Wanneer je de juiste plint hebt gevonden, dan zal dit het leggen ervan een stuk gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals de hoogte ervan. Dit kan flink schelen in hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Onderschat de mate waarin het belangrijk is om eerst goed vooronderzoek naar de plinten te doen dus niet. Dat maakt het alleen maar gemakkelijker.

Het zagen
De lastigste kant van het leggen van plinten is het op de juiste manier en de juiste maat zagen van de latjes. Het is altijd slim om het nulpunt bij de deur te leggen. Vanaf daar ga je de kamer rond. Zo kan je dus precies zien waar je welke lat moet zagen. Het zagen zelf zal je het best schuin kunnen doen. Dit doe je met behulp van een verstekbak. Maar let wel goed op. Zorg wel dat je altijd de juiste kan schuin afzaagt. Anders kan je de hele lat weggooien. Dit is natuurlijk nergens voor nodig, dus let hier goed op.